Следва

Историята на прислужницата Сезон 1 Епизод 8 бг суб / The Handmaid's Tale Season 1 Episode 8 bg sub

99 Гледания· 09/18/22
Claniel
Claniel
120 Абонаменти
120

⁣В свят, в който нивата на раждаемост са се сринали в резултат на болести, предавани по полов път, и замърсяване на околната среда [14], тоталитарното, теономично правителство на Гилеад установява управление в бившите Съединени щати след гражданска война [15] [16]. [17][5] Обществото е организирано от жадни за власт лидери заедно с нов, милитаризиран, йерархичен режим на религиозен фанатизъм и новосъздадени социални класи, в които жените са брутално подчинени. По закон жените в Галаад са принудени да работят в много ограничени роли, включително като робини по рождение, и не им е позволено да притежават собственост, да имат кариера, да боравят с пари или да четат.[17]

Световното безплодие доведе до поробването на плодовити жени в Галаад, определени от новия режим като паднали жени, цитирайки екстремистко тълкуване на библейския разказ за Била. Тези жени често включват онези, които са встъпили в брак след развод (наречени „прелюбодейки“, тъй като разводът не се признава от законите на Гилеад), самотни или неомъжени майки, лесбийки (хомосексуалистите се наричат ​​„предатели на пола“), нехристияни, привърженици на християнството деноминации, различни от "Синовете на Яков", политически дисиденти и академици.[17]

Тези жени, наречени слугини, са назначени в домовете на управляващия елит, където трябва да се подложат на ритуално изнасилване (наричано „церемонията“) от техните господари мъже („Командири“) в присъствието на техните съпруги, за да бъдат забременяват и им раждат деца.[17] Прислужниците получават имена, създадени чрез добавяне на префикса Of- към първото име на мъжа, който ги носи. Когато се прехвърлят, имената им се променят.

Заедно с слугините, голяма част от обществото сега е групирано в класи, които диктуват своите свободи и задължения. Жените са разделени на малък набор от социални категории, всяка от които е обозначена с обикновена рокля в определен цвят. Прислужничките носят дълги червени рокли, тежки кафяви ботуши и бели прически, с по-голям бял прически (известен като "крила"), който да се носи навън, като ги прикрива от обществения поглед и ограничава визията им.

Джун Озбърн, преименувана на Офред, е слугинята, назначена в дома на командира на Гилеадан Фред Уотърфорд и съпругата му Серина Джой. Семейство Уотърфорд, ключови играчи във формирането и възхода на Gilead, се борят с реалностите на обществото, което са помогнали да създадат. По време на „времето преди това“ Джун беше омъжена за Люк и имаше дъщеря Хана.

В началото на историята, докато се опитва да избяга от Галаад със съпруга и дъщеря си, Джун е заловена и принудена да стане слугиня поради изневярата, която тя и съпругът й са извършили. Дъщерята на Джун е отведена и дадена на семейство от висшата класа за отглеждане, а съпругът й избягал в Канада. Голяма част от сюжета се върти около желанието на Джун да се събере отново със съпруга и дъщеря си и вътрешната еволюция на нейната сила към нейната малко по-мрачна версия.

Покажи повече

 0 Коментари sort   Сортиране по


Следва